Sosiaalisen median lipsautukset ja maineriskit

Sosiaalisessa mediassa on helppo ”lipsautella” asioita, joita katuu myöhemmin. Tämän on saanut kokea tuoreimpana esimerkkinä Justine Sacco, Internetyhtiö InterActiveCorpin entinen PR-toimintojen johtaja. Sacco sai kyseenalaista julkisuutta twiitattuaan juuri ennen nousuansa lentokoneeseen matkallaan Afrikkaan viestin:

”Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”

Lähetettyään twiittinsä Sacco poistui sosiaalisen median ulottumattomiin 11 tunnin lennolle ilman Wifi -yhteyttä.

Saccon ollessa kyvytön osallistumaan keskusteluun huhumylly hänen lipsautuksensa motiiveista ja työnantajan halusta erottaa hänet kävivät kuumana. Samalla alkoi sosiaaliselle medialle liiankin tyypillinen “kimppalynkkaus”, jossa vettä heitetään myllyyn koko maailman toimesta.

Aktiivisomettajat asialla

Kommenttikömmähdykset sosiaalisessa mediassa perustuvat usein harhaluuloon siitä, että kanava on jotenkin yksityinen ja keskustelet lähipiirisi kanssa. Sosiaalisen median maineriskin toteutumisen kohdanneet ihmiset eivät aina suinkaan ole someen tottumattomia henkilöitä, vaan jopa internetalan ja maineenhallinnan rautaisia ammattilaisia, kuten Sacco. Kun twiittaaminen muuttuu lähes yhtä luonnolliseksi asiaksi kuin hengittäminen, henkilö ei välttämättä enää ajattele, mitä kirjoittaa.

Lynkkaukselle loppu

Meillä Suomessakin on aihepiiristä kotoisia esimerkkejä. Viimeisin sekin tältä viikonlopulta, kun Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Jari Lindholm menetti hermonsa sosiaalisessa mediassa. Oman julkisuuden hallinta on hankalaa kanavassa, jossa yksityinen välttämättä jossain määrin sekoittuu julkiseen ja toisinpäin. Siksi kannattaa miettiä ennen kuin kirjoittaa ja toisinaan jopa sanoa ääneen se, mitä aikoo julkaista. Näin saa lisää miettimisaikaa. Julkisuudenhenkilön ja julkisen ammatin kyseessä ollessa kannattaa miettiä ammattilaista sparraamaan omassa toiminnassa.

Toisiaan joillakin harkinta pettää. Vaikka sanomiset eivät tällöin ole välttämättä puolusteltavissa tai selitettävissä, on julkinen maailmanlaajuinen lynkkausmentaliteetti ja ala-arvoiset vastakommentit vähintäänkin yhtä tuomittavia ja sanojansa uskottavuutta vähentäviä asioita.

Rauhallista joulua, myös sosiaalisessa mediassa.

 
Lähteet ja lisää aiheesta:
Twitterin hashtagit

#HasJustineLandedYet

#JustineSacco

#skgate

CNN

http://edition.cnn.com/2013/12/22/world/sacco-offensive-tweet/

Helsingin Sanomat verkossa

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1387594816336?jako=00179e83ea78cc8fb5685bb3b349aebf

Iltasanomat

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288635336623.html

Katleena Kortesuo, eioototta.fi

http://eioototta.fi/joulupukki-tuothan-suomen-kuvalehden-toimituspaallikolle-kaytostapoja/

[whohit]some-maineriskit-blogi[/whohit]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *