Videoesittelyllä boostia näkyvyyteen somessa ja työnhaussa

Työhakemuksen mukana lähetetty videoesittely antaa mahdollisuuden tuoda omaa osaamista esiin pelkkää hakemustekstiä ja CV:tä persoonallisemmin. Video sopii markkinointiin loistavasti myös itseään markkinoivalle asiantuntijalle ja  yritykselle. Tässä iloksesi muutama vinkki hyvän esittelyvideon tekoon.

 

Mieti videon ydinsanoma

Olet nyt tekemässä mainosvideota itsestäsi. On tärkeää nostaa esiin omat vahvuudet lyhyesti ja ytimekkäästi. Hissipuheen rakentaminen ja sujuva harjoittelu on ensimmäinen askel aiheessa. Mieti sitä ennen kolme kovinta vahvuuttasi, jotka sisällytät esittelyyn. Hissipuheesi voi olla noin 30-40 sekuntia pitkä, sisältäen tärkeimmät asiat vahvuuksistasi, kokemuksestasi ja tavoitteistasi työnhaussa.

 

Tee synopsis & käsikirjoitus

Mieti ennen kuvaamaan lähtöä videon summittainen kulku ja kuvausympäristö. Mieti ensin, mitä videossa tapahtuu suurin piirtein, tarkenna ideaa myöhemmin. Mieti myös videosi kesto tarkoin. Yli minuutin pituista pätkää ei useimmiten katsota loppuun.

Tarvittaessa voit suunnitella tarkemman käsikirjoituksen vuorosanoineen. Aina ei ole tarpeen tehdä liian tarkkaa vuorosanalistaa. Ulkoa opettelu syö luonnollisuutta. Mieti mieluummin sanalista tueksesi, josta voit vaivihkaa luntata tärkeimmät asiat.

 

”Sinun ei välttämättä tarvitse itse esiintyä videossa.

Voit kertoa itsestäsi esimerkiksi animaation avulla.”

 

Ota huomioon yksityiskohdat

Muista mieluusti kultainen leikkaus ja visuaalisesti tyylikäs asettelu videoinneissasi. Liian usein näkee toteutuksia, joissa keskellä valkoista taustaa tai sotkuisen kirjahyllyn edessä juttelee puhuva pää. Ei tässäkään toteutuksessa sinänsä mitään vikaa ole, mutta paremmalla asettelulla videostasi tulee heti huomattavasti paremman näköinen. Tällöin katsoja kiinnittää huomionsa olennaiseen – sanomasi sisältöön. Älä kuvaa häiritsevässä taustamelussa tai kamera alaviistosta itseesi nähden. Nämä kaikki asiat saavat katsojan huomion pois itse sanomasta häiritseviin toissijaisiin elementteihin. Tarkasta koevideoiden avulla, että ääni kuuluu selkeänä. Hanki tarvittaessa lisämikrofoni tai lainaa videokameraa esimerkiksi kirjastosta. Jos kuvaat kännykällä, unohda pystyvideot (poikkeuksia tähänkin sääntöön toki löytyy).

 

Editoi, edes pikkaisen

Pienellä panostuksella saa paljon aikaan. Kuvauksen ammattilaisten taidonnäytöksiin ei ole tarvetta, etkä tarvitse liioin kalliita laitteitakaan välttämättä. Karvalakkimallin editointiin käy hätätapauksessa vaikka YouTuben oma editori, mutta aloittelija saa varsin kelpoisia videoita toteutettua esimerkiksi Wevideo –nimisellä ohjelmistolla, joka ei vaadi lataamista omalle koneelle, vaan toimii täysin pilvipalveluna.

Lisää videoosi ainakin lopputekstit, jotka sisältävät yhteystietosi työnantajaa varten. Jos kokemusta ja intoa karttuu, voit siirtyä tutkimaan esimerkiksi iMovien ominaisuuksia.

 

Jaa taiteesi maailmalle

Ole rohkea ja jaa videosi reippaasti Facebookissa kavereillesi, Twitterin kautta #somerekry #duunit #työnhaku ja #rekry hashtageilla tai luo oma häsäsi. Lähetä linkkiä työhakemustesi mukana ja kohdentaen kiinnostaville työnantajille. Muista laittaa videosi lisäksi LInkedIniin summary -osioon näkyville.

 

”Maailma on täynnä hyviä videoita, joita kukaan ei ole koskaan katsonut.

Panosta vähintään yhtä paljon videoiden jakoon, kohdentamiseen ja hakuoptimointiin,

kuin itse sisällöntuotantoon.”

Klousaa kauppa

Nyt olet nähnyt paljon vaivaa työnhakusi eteen. Älä missaa kauppaa sillä, että et koskaan kysy, haluaako joku tuotettasi. Markkinoinnin jälkeen on syytä myydä, myös työnhakumarkkinoinnin tapauksessa.  On tärkeää kysyä potentiaalisilta työnantajilta, olisiko heillä paikkaa sinulle tai neuvoja sen suhteen, mistä duunia voisi jatkossa kysellä.

Jos tarvitset lisää apua, ilmoittaudu SoMe Studion työnhakumarkkinoinnin koulutuspäiviin tai kutsu #somestaja apuun henkilökohtaisen valmennuksen tai räätälöidyn koulutuksen merkeissä.

 

Toimi, nyt!

Tartu rohkeasti haasteeseen ja lähde toteuttamaan omaa videotasi asenteella:

 

”Better done than perfect!”

 

Olin viime viikolla pitämässä videotyöpajaa Vantaan kaupungin Petra –projektin työntekijöille ja asiakkaille yhdessä Ida Stenin kanssa, ja saamamme palaute oli ylistävää. Suurin osa asiakkaistamme kertoi, että yksin hommaa vaan ei olisi saanut aikaiseksi vaikka siihen mahdollisuudet olisikin. Isommassa ryhmässä opastuksen lisäksi saa myös vertaistukea ja työryhmämäisempää toimintaa aikaan.

Videomarkkinointiworkshopissa syntyi toinen toistaan upeampia esittelyvideoita.  Toimimme muuten ilman ammattilaisvälineitä. Kaikki toteutukset ovat alusta loppuun saakka työpajalaisten omaa tekoa.

Tässä Carlos Kynäslahden videoesittely malliksi siitä, mitä yksi päivä saa aikaan.

https://www.youtube.com/watch?v=Dey1sNQDDmU

Carlos on jo valmiiksi sisällöntuotannon ammattilainen. Tämä näkyy hienosti kädenjäljessä.

Jos tarvitset hyvää sisällöntuottajaa, ota Carlos töihin tai kysy lisää #carlosduuniin häsällä. 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *